Make your own free website on Tripod.com
 

       MORAITIKA

 

          MoraitikaM3.jpg (32385 byte)

 

M1.jpg (61565 byte)

 

 

 

 

 

 

 

   Stranden i MoraitikaBild1.jpg (12379 byte)

 

Strand.jpg (48534 byte)

 

         Gamla bynByn.jpg (52858 byte)

 

 

          Korfu stadStad3.jpg (30542 byte)

 

Staden.jpg (59208 byte)

 

 

Huvudgatan i MoraitikaGata.jpg (26529 byte)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Restaurang DionysosVisitcard.gif (70898 byte)   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Paxos - AntipaxosAP.jpg (85434 byte)

 

Ap3.jpg (65929 byte)

 

Utflykt2.jpg (36003 byte)

 

Moraitika ligger i söder på Korfus öst-kust. Närmsta byn är Messonghi som nästan är ihopväxt med Moraitika. Moraitika är den röda pricken på kartan nedanför. 

             

Moraitika är en trevlig liten by som i huvudsak består av en enda lång huvudgata.Längs gatan ligger det mängder med supermarkets, butiker, klädaffärer, barer, kaféer, restauranger etc. Såklart ligger det också en del hotell och rum för uthyrning i närheten. Gatan kan stundvis vara en rätt så trafikerad gata med bilar, mopeder och bussar. 

STRANDEN

Cirka 500 m från huvudgatan ligger Moraitikas strand. Stranden består blandat mellan sand och sten. Vattnet är klart och det är väldigt långrunt. Oftast kan man gå 50 m rätt ut i havet. På stranden finns det gott om solstolar för uthyrning. Två solstolar med parasoll kostar ca 1500 Drs per dag. Det finns också rätt så billiga vattenaktiviteter såsom trampbåt, vattenskidor för några tusen Drs.  Längs stranden finns det också en hel del tavernor och lunchrestauranger som serverar allt från grekiska rätter till hamburgare och toast. 

GAMLA BYN

Vill man söka upp det lugna i Moraitika kan man bege sig till den ursprungliga byn i Moraitika som ligger på berget ovanför huvudgatan. Här finns endast ett fåtal restauranger och här finns nästan inga hotell utan bara grekiska bostäder. Den enda affären som finns där bland bergen är en liten affär som säljer smycken gjorda av sten och trä. Gamla byn är inte särskilt stor utan snarare en krokig liten väg som går uppför berget. Men där finns  vita mysiga  hus, fin natur och utsikt så det är alltid trevligt att promenera runt där. Dessutom ligger de bästa restaurangerna där bland de grönskande bergen. 

KOMMUNIKATIONER

Vill man upptäcka mer än bara Moraitika går det bra att hyra moped eller cykel på många ställen längs huvudgatan. Det är inte särskilt dyrt och tex. en cykel kan man hyra från 1000 Drs per dag. Men det är viktigt att tänka på att trafiken är livlig och att det knappt finns några gång eller cykelvägar. Man kan såklart också ta den lokala bussen som går till Korfu stad. Det finns gott om busshållplatser längs hela huvudgatan och i varje hållplats finns busstidtabell. Bussen går oftast en gång i timmen men tiderna är ungefärliga och bussen kommer ofta lite senare. De två mil med bussen till Korfu stad tar ca en halvtimma men man kan också hoppa av tidigare och besöka byn Benistses några kilometer från Moraitika. Korfu stad är dock en mysig stad som är väl värd ett besök. ( se bilder här intill ). En taxi till Korfu stad kostar ca 5000 Drs. 

KVÄLLSLIVET

Kvällsutbudet i Moraitika i form av barer och nattklubbar är lagom stort. Det finns gott om barer och drinkarna kostar mellan 1000-1500 Drs. Det finns också två större nattklubbar där det under högsäsong är rätt mycket folk. Inträdet till dessa är gratis. Ofta kommer nattlivet inte igång förrän runt 24.00 då nattklubbarna börjar befolkas likväl med turister som greker.

RESTAURANGER

Det finns mycket restauranger i Moraitika. De finaste ligger kanske i den ursprungliga byn bland bergen. 

Bella Vista är en trevlig restaurang som ligger högst upp bland bergen i gamla stan. Restaurangen serverar grekiska rätter som souvlaki, grekisk sallad,  moussaka . Restaurangen har en underbar utsikt över hela byn och  har mycket bra mat. till hjälp har restaurangägarn sina barn som är mycket duktiga och trevliga. 

Village Taverna ligger även den uppe bland bergen. Den har två våningar och det är under högsäsong oftast fullsatt runt 21.00-tiden. Även denna serverar grekiska och internationella rätter och kyparna är mycket trevliga. Kyparna kan en del svenska och man får ofta en drink gratis när man betalar. 

Rose Garden ligger en bit in längs huvudgatan i Moraitika. Det står skyltat "Rose Garden" på många ställen så det är inte svårt att hitta dit. Nära restaurangen ligger även en litet diskotek. Rose Garden är en liten finare restaurang som i huvudsak serverar grekiska rätter men dock inte mycket dyrare än andra restauranger. Det är mycket mysigt och restaurangen  ligger i en grönskande trädgård som även är fin att gå runt och titta i. I trädgården finns även en liten lekplats. 

I grannbyn Messonghi ligger det också många fina restauranger. Det är ca en kilometer till Messonghi från Moraitika och det är lite lugnare by och där ligger det mycket trevliga restauranger längs stranden. Ett exempel på detta är Dionysos familjetaverna. Restaurangen serverar grekiska rätter men också färskfisk. Dionysos ligger alldeles vid strandkanten och på kvällen kan man se månen gå upp vid bergen.  

BOENDE

Jag skulle rekommendera att bo i den lugnare byn Messonghi. Det är ändå nära till huvudgatan i Moraitika och det nödvändigaste såsom supermarkets och bagerier finns i Messonghi. Anledningen till att jag rekommenderar Messonghi är att huvudgatan i Moraitika stundvis är rätt livlig men det beror  förstås på var någonstans i Moraitika man bor. Det finns såklart avskilda och lugna hotell längs stranden även i Moraitika. 

UTFLYKTER

Om man reser charter med Fritidsresor till Moraitika finns det några olika utflykter att följa med på. Man kan exempelvis göra en stadsvandring i Korfu stad, åka på båtutflykt till några avlägsna stränder längs östkusten, åka på  grekisk afton etc. Själv åkte jag med på en båttur till Paxos och Antipaxos. Det var en mycket fin tur. Turen startade kl. 9.00 på morgonen då man åkte buss ner till Lefkimi för att därifrån ta båt till Paxos och Antipaxos. Båtresan tar ungefär en och en halv timma och på vägen får man se grottor, bada direkt från båten och se den vackra naturen från sjösidan. På Paxos finns det en fin liten by där det går bra att promenera och äta. Även här kan man bada i det kristallklara vattnet. 

Bilder från utflykten Paxos - Antipaxos kan Ni se här bredvid.

Om man inte vill åka med på Fritidsresors utflykter finns det gott om säljare vid stranden i Moraitika som erbjuder båtresor över dagen exempelvis till Paxos eller andra små öar/byar.

ALLMÄNT

  • Korfu hör till de Joniska öarna. Närmsta öarna är Paxos, Antipaxos och Lefkas. 
  • Tiden på Korfu är en timma plus den svenska tiden.
  • Vill du kolla vädret på Korfu kan du besöka CNN genom att klicka här.
Vädret Maj Jun Jul Aug Sep Okt
Dagstemp 25 30 31 32 29 23
Nattemp 16 20 22 23 19 14
Soltim/dag 9 11 12 12 9 7
Vattentemp 19 23 25 26 25 22
  • 100 Drs är för tillfället ca 25 svenska kr.
  • Säsongen är från april-oktober med högsäsong under juni-augusti.
  • I Moraitika finns det gott om telefonkiosker och många supermarkets säljer telefonkort.
  • Från flygplatsen i Korfu stad tar det ca en halvtimma till Moraitika med buss.
  • På Korfu finns en del mygg så myggmaskiner är ett bra tips att köpa. Dessa finns i de flesta supermarkets i Moraitika.
  • I Moraitika finns flera ställen att växla pengar på och även en minibank med bankomat.
  • I Moraitika finns det två stycken Internet caféer med två datorer där det går bra att surfa. Kostar ca 1000 Drs för en halvtimma.

 

 

 

Vy.jpg (80028 byte)

 

Flagga.jpg (54975 byte)

 

 

 

 

 

 

 

M2.jpg (40098 byte)

 

M4.jpg (20423 byte)

 

 

Byn2.jpg (50259 byte)

 

 

Blomma.jpg (60134 byte)

 

Korfustad.jpg (15069 byte)

 

Korfustad2.jpg (38297 byte)

 

Stad2.jpg (39982 byte)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gaios.jpg (33062 byte)

 

Utflykt.jpg (29834 byte)

 

Ap2.jpg (61650 byte)

 

Båt.jpg (36301 byte)